top of page
Zoeken

Ik ga op reis en ik neem mee...

Inmiddels ben ik op een kwart van mijn zelf opgelegde kooponthouding en dat is wel een mooi moment om de balans eens op te maken. Het voelde onlangs een beetje misplaatst om te gaan schrijven over mijn niks kopen avontuur, terwijl de hele wereld op zijn kop staat. If only we all had this luxury problems immers. Maar dat is meteen de hamvraag. Is het wel een probleem? Ik begin me steeds meer te realiseren dat het niet zozeer een uitdaging is om niks (niets-essentieels) te kopen maar eerder cruciaal. Dat besef kwam onder meer tijdens ons eerste Sus enzo event, het 'slow fashion event'. Naast dat we kleding ruilden met elkaar, nam Mirjam Pruis ons mee in de wereld van de vervuilende kledingindustrie. Dat het 8000 liter water kost om één spijkerbroek te maken heb ik heus ook al eens voorbij zien komen in een online pubquiz en daarvoor nog in het triviant tijdperk. Dat dit cijfer echter een causaal verband heeft met de immense droogte en verhongering aan de andere kant van de wereld had ik mij nog niet gerealiseerd. Laat staan dat ik het gevoel had dat ik derhalve als individu andere keuzes zou moeten maken. Ondertussen ben ik een ervaring rijker en een illusie armer zullen we maar zeggen en voel ik met elke vezel in mijn lichaam, dat niks doen geen optie meer is. Niet als we de intentie hebben om de aarde nog enigszins leefbaar door te geven aan de volgende generaties. Onze welvaart zal anders de definitieve nagel aan onze doodskist worden. Ik hoor je denken: "lekker optimistisch Wiet, je wordt er niet bepaald gezelliger van met je jaar niks kopen". Je hebt gelijk, excusez moi, af en toe neemt mijn theatraliteit een loopje met me.


Laten we het even over wat leukers hebben; ons weekendje weg bijvoorbeeld. Onlangs gingen we met het gezin naar Center Parcs De Eemhof, in Zeewolde. Het was de eerste keer in 20 jaar dat ik weer bij deze keten was. Ergens had ik het idee omarmd dat Center Parcs vergaande glorie was en daarmee werd Landal - met bijbehorende Bollo - ons go to park voor de short holiday trips. Maar goed, we besloten Center Parcs weer een kans te geven, dus met overvolle auto reden we in een klein uurtje naar één van de vernieuwde parken. Ik realiseerde me dat ik normaliter altijd eerst het complete reis- en dito geneesmiddelenassortiment van de Kruidvat opkoop als ik minimaal 24 uur van de Pôle ben. Uitdaging om dit achterwege te laten? Not so much. Met enige terughoudendheid moet ik bekennen dat ik doorgaans voor holiday trips ook voor de meiden iets nieuws koop; een potje klei, een doe-boek, een pyjama of ander willekeurig plastic zooi product. Dat ging deze keer uiteraard niet gebeuren dus dook ik in de opbergbox waar al 20 exemplaren doe-boeken liggen te verstoffen,. Waar één á twee bladzijde in zijn gekleurd of verscheurd en ze vervolgens weer terzijde worden geschoven. Die kunnen nog wel een tripje mee dus so far so good. Eenmaal aangekomen bij Center Parcs verwonder ik me over hoe mooi het centrum is aangelegd en hoe ik me zelfs bijna in een Italiaans dorpje waan. Vervolgens valt mijn blik op de parkboetiek die mij met haar uitgestalde kleurrijke kledingrekken en geurkanonnen probeert te verleiden tot bezoek en aankoop. Ik neem (I kid you not) een zinderende sensatie waar in mijn lichaam. Enkel te omschrijven als een gevoel van begeerte, alsof een dopamineshot nabij is. Ik aanschouw mijn eigen hebberigheid als een treurig gegeven, maar probeer mijn moeders advies in gedachte te houden; "mens erger je niet, maar verwonder je". Het consumentisme heeft zich diep geworteld in mijn doen en laten. Ik wend mijn blik af van de boetiek en vervolg mijn weg naar het subtropische zwembad. Ik ging dus op vakantie en nam mee..., niks dan de zooi die ik al had. Bij thuiskomst, was ik weliswaar helemaal gesloopt van alle (kids-)entertainment die het park te bieden had maar had Center Parcs zich weer in het rijtje van favoriete spots teruggevochten. Daarnaast realiseerde ik me weer eens hoeveel ik gewoonlijk koop wat ik niet echt nodig heb. Máár; ik kocht niks en miste niks!


"As consumers we have so much power to change the world, by just being careful what we buy ." Emma Watson

Opbiechten Of ik ook nog wat op te biechten heb? In alle openhartigheid zou ik alleen mijn haarschuifspeldjes die ik tijdens een kappersbezoek kocht op tafel willen leggen als discutabele "wellicht toch niet zo essentieel". Anderzijds we kennen niet voor niets allemaal de uitspraak; "als je haar maar goed zit". Kleinigheidje hou je... toch...?


Beste tip van de afgelopen tijd Een collega vertelde me vrij terloops dat ze een vlog zag over kleding huren en in a split second gingen er allemaal hoopvolle lampjes aan in mijn hoofd. Ik gooi me nog net niet voor haar voeten alsof ze de Messias in eigen persoon is. Ik koop niks, maar kleding huren; hoe tof en sustainable is dat? Het is niet lang daarna dat ik me volop inlees over Mudjeans .

Mudjeans is het eerste circulaire denim merk welke een wereld zonder afval nastreeft. Na onze deelname aan de Uitkijkers hun inspiratie avond; "Afval is een ontwerpfout" klinkt dit mij als muziek in de oren. Het leasen van je jeans. Want zo stelt Mudjeans; "We betreden een nieuwe wereld waarin eigendom minder belangrijk en populair wordt. Succes wordt niet langer bepaald door de hoeveelheid spullen die je bezit, maar door je ervaringen in het leven en de verbinding met anderen. Bezitten geeft onnodige stress. Ja: minder bezitten is de slimmere manier van leven geworden". Ik zou zeggen: amen; keep it up Mudjeans, samen maken we de wereld écht een beetje mooier!


"Sustainability is balancing meeting our own needs without jeopardizing future generations' ability to do the same"

Het begin van mijn avontuur - een jaar niks kopen | de 2022 challenge - gemist?

Mijn eerste column in deze serie lees je hier...


Sustainable zussen Pien & Wiet delen hun zoektocht naar een duurzamer leven via hun website en Instagram account. Hun kleinschalige events in Friesland dragen bij aan bewustwording voor de klimaatdoelen, altijd met als doel om te verbinden en te inspireren.

Volg je ons al op Instagram? Mis niks en follow us... link below!
395 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page