top of page

Sus enzo's swap bag 

13 SEPTEMBER UPDATE: OP DIT MOMENT IS ER EEN NIEUWE LEDENSTOP VOOR SWAPMEMBERS

JE KUNT JE WEL AANMELDEN VOOR DE WACHTLIJST 

 

De SWAP BAG is het nieuwste initiatief van Sus enzo welke dit voorjaar van start ging in Heerenveen. Het succesvolle slow fashion event smaakte naar meer duurzame kledinginitiatieven. De SWAP BAG is een fysieke kledingtas met tweedehands (dames-)kleding die van deelnemer naar deelnemer gaat. Elke deelnemer kan er kledingstukken uithalen en vervolgens weer eigen kledingstukken in terug stoppen. Van alle deelnemende adressen wordt een logische route uitgestippeld. Hierdoor is het volgende adres voor de SWAP BAG dichtbij. Na drie dagen breng jij hem naar de volgende deelnemer. 

Ere die ere toekomt

Het fenomeen van de kledingtas ruil ontstond tijdens de lockdown en werd opgezet door Nichon Glerum. 

 

Hoe werkt de SWAP BAG van Sus enzo?

Wanneer je je hebt aangemeld voor de SWAP BAG word je (binnen een week) verwerkt in de bestaande route. Je dient in Heerenveen (de plaats) te wonen. Je krijgt inzicht in het huidige schema zodat je weet wanneer je een tas kunt verwachten. Wanneer je de tas bezorgd krijgt heb je 3 dagen om te kijken, te passen en te beslissen. Je haalt de kledingstukken die je wilt hebben eruit en stopt er kledingstukken van jezelf weer in. Je hoeft niet exact hetzelfde aantal erin te doen als je eruit haalt. Je pakt wat je nodig hebt en geeft wat je over hebt. Dat je de tas niet leegrooft en hem leeg weer verder geeft, dat snap je zelf vast ook wel.
Oh ja,  uiteraard mag je de tas eerder doorgeven als je er eerder klaar mee bent dan de maximale 3 dagen. Wil je een tijdje pauzeren? Dan kun je je ook (tijdelijk) afmelden voor de route. Anders ontvang je, in een fluctuerende cyclus, steeds weer een nieuwe tas! Kom je na één ronde weer je eigen kleding tegen, dan haal je die eruit. Bij je aanmelding maak je de keuze of je in de route mee wilt met de maten XS/S/M of M/L/XL, ook kun je aangeven dat je in beide routes mee wilt. Let wel; op dit moment betekent dat een frequentie van 2 x per maand. Als je aan één maat tas deelneemt komt de tas gemiddeld 1 x per maand voorbij. 

Kledingeisen

Geef kleding door die je ook aan een vriendin zou geven. Uiteraard zijn de kledingstukken die je erin doet gewassen (indien nodig gestreken) en zijn ze vrij van vlekken en gaten. Er geldt geen minimale of maximale kledingmaat maar in de praktijk zullen de maten S t/m (X)L het meest voorkomen. Broeken, tops, truien, jasjes en dasjes zijn welkom. Lingerie, sportkleding, sokken en schoenen niet. 

 

Waarom de SWAP BAG?

Het tijd is voor verandering. Verandering op meerdere fronten. De kledingindustrie is de op één na meest vervuilende industrie die er is. We worden letterlijk overspoeld door een continue stroom aan nieuwe kleding. Kleding is steeds vaker een wegwerpproduct geworden. Zo gooien we als Nederlanders alleen al 145 miljoen kleding per jaar weg. Vaak eindigt onze oude kleding in de plaatselijke textielbak. Tot voor kort dachten wij ook dat we daar goed aan deden. Inmiddels weten we beter en realiseren we ons dat een groot deel van die kleding via Oost- Europa uiteindelijk in Afrikaanse landen zoals Ghana terecht komt. Helaas komt daar ook veel spul terecht wat niet verkoopbaar meer is en belandt het daar op een alsmaar groeiende vuilnisbelt. Laten we vooral duurzame kleding kopen en kleding niet meer wegdoen maar onderling ruilen! Wil je meer leren over de kledingindustrie? Deze aflevering van de Prijsknaller is een interessante short docu om eens te kijken.

Wanneer je je aanmeldt

Wanneer je je hebt aangemeld wordt er binnen één week contact met je opgenomen per mail. (in de vakantie kan dit langer duren) Bij je opgave geef je akkoord dat je wordt toegevoegd aan de whatsapp-groep. In deze groepsapp wordt de meest actuele route geplaatst en je kunt je nieuwe aanwinsten showen (dit hoeft niet). Hoe leuk is het immers om te zien dat een ander blij gemaakt is met jouw kleding. Jouw adresgegevens zijn inzichtelijk voor andere deelnemers en jouw telefoonnummer ook. De persoon voor jou op de lijst kan jou een appje sturen om aan te geven wanneer je de tas kunt verwachten. Heb je nog vragen, neem contact op via mailsusenzo@gmail.com of meld je direct aan via onderstaand formulier. 

THE FUTURE OF FASHION IS SLOW

Our Mission
Ja, ik meld me aan voor de wachtlijst Swap Bag in Heerenveen
Ik ga akkoord dat ik word toegevoegd aan de groepsapp
Aan welke route wil je deelnemen?

Wat leuk dat je je hebt aangemeld voor de Swap Bag in Heerenveen! Binnen een week ontvang je van ons bericht! Groene groet, Sus enzo

theswapbag.jpg

SDg - klimaatdoelen

Door kleding te ruilen draag je bij aan een aantal belangrijke klimaatdoelen:

 

SDG12.PNG
sdg13_intro_edited.png

Laten we connecten via ons insta account; 'sus_en_zo'

bottom of page